Ινδικά χοιρίδια
Πανέμορφα, τριχωτά, μικρού μεγέθους, που χαρακτηρίζονται γενικά από σταθερά καλό ανοσοποιητικό κι από την ανάγκη να μένουν σε ήρεμο και ασφαλή χώρο. Και παρότι είναι ευκολοπαρατηρίσιμα, καλό είναι οι κηδεμόνες τους να είναι εξίσου προσεκτικοί όπως και με άλλα τυχόν ζωάκια έχουν στο σπίτι.
Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί ο κόσμος που επιλέγει ως ζώα συντροφιάς τα ινδικά χοιρίδια. Αυτό σημαίνει πως σήμερα έχουμε περισσότερη εμπειρία σχετικά με τη ζωή τους και τις ανάγκες τους απ’ ό,τι παλαιότερα, όπου ήμαστε περισσότερο εξοικειωμένοι με τα σκυλιά και τις γάτες.
Γενικά δεν είναι δύσκολα στη φροντίδα τους. Χρειάζονται την τροφή και το νεράκι τους, όπως όλα τα ζώα, μόνο που επειδή είναι συνεχώς σε κλουβάκι καλό θα είναι να έχουν και τον απαραίτητα αριθμό αξεσουάρ για να απασχολούνται τις ώρες που είναι μόνα τους. Τα ινδικά χοιρίδια είναι πολύ ζωηρά και δεν κοιμούνται πολύ. Αυτό σημαίνει ότι γενικά είναι σε μόνιμη εγρήγορση, γι’ αυτό και αγαπούν πολύ το ήρεμο, χωρίς θορύβους περιβάλλον, γιατί αλλιώς στρεσάρονται.
Σε ό,τι αφορά τη φροντίδα τους, δεν παραμελούμε την καθαριότητά τους. Άλλωστε αν το τρίχωμά τους παρουσιάσει κενά ή δεν είναι λαμπερό, θα πρέπει να το ελέγξουμε. Επίσης προσέχουμε πολύ τα δοντάκια και τα νυχάκια τους, το μήκος τους και γενικά τη φροντίδα τους ώστε να μην αυτοτραυματιστούν. Ακόμα, ελέγχουμε συνεχώς τις ακαθαρσίες τους διότι είναι ευαίσθητα σε βακτηριακές λοιμώξεις και στα παράσιτα. Γενικά συνιστούμε τη χρήση φίλτρου για πιο καθαρό νερό – όχι μόνο για όσους έχουν ζώα αλλά και για εμάς τους ίδιους.
Οι άνθρωποι έχουν πιο ανθεκτικό γαστροπεπτικό σύστημα απ’ ό,τι τα ζώα που ζουν σε εσωτερικούς χώρους αφού οι τροφές τους είναι προσεγμένες (ειδικά όταν δεν τρώνε κρέας και γενικά δικό μας φαγητό, που συχνά είναι γεμάτο τοξίνες). Η χρήση φίλτρου καθίσταται απαραίτητη διότι πολύ συχνά το νερό της βρύσης έχει βαρέα μέταλλα τα οποία είναι καταστροφικά για το ανοσοποιητικό και το ουροποιητικό, πόσο μάλλον σε ένα ζωάκι που δεν είναι συνηθισμένο να εκτίθεται σε αυτά.
Επίσης προσέχουμε τη σταθερή θερμοκρασία στον χώρο όπου βρίσκονται. Δεν αγαπούν ούτε την πολλή ζέστη ούτε το πολύ κρύο. Επιπλέον η έκθεση σε απότομη αυξομείωση θερμοκρασίας μπορεί να φέρει πρόβλημα στους πνεύμονες. Για τόνωση του ανοσοποιητικού δεν παραλείπουμε τη βιταμίνη C.
Στη φωτογραφία, το φιλαράκι μας κάνει προληπτικά θεραπεία για το ανοσοποιητικό του με τη συσκευή Bemer 3000 prof. Η συσκευή αυτή έχει το πλεονέκτημα των ολιγόλεπτων προγραμμάτων για τους μικρούς μας αυτούς φίλους. Έτσι εκτός από τη θεραπεία δεν υπάρχει και ο κίνδυνος να εκδηλώσουν σημάδια ανησυχίας επειδή έχουν απομακρυνθεί από το περιβάλλον τους σε ένα άλλο με διαφορετικούς ανθρώπους και ήχους, σκιές και χρώματα.